Spring naar content

Fietsles voor beginnende fietsers

Nieuwe Nederlanders, zowel asielzoekers als expats en andere migranten, zijn vaak niet met fietsen grootgebracht. Fietsen is goed voor de inburgering en het vergroot de actieradius en de zelfstandigheid. Er is onder nieuwe Nederlanders dan ook behoefte aan fietslessen.

Welzijn Bloemendaal start binnenkort met het verzorgen van individuele fietslessen aan de hand van de lesmethode ‘Ik wil fietsen’ van de Fietsersbond.

Na aanmelding van een cursist bij Welzijn Bloemendaal zal er een kennismakingsgesprek plaatsvinden om het taal- en fietsniveau te bepalen en de mogelijke tijden voor fietsles te bespreken. Daarna volgt een match met een fietsvrijwilliger die zijn beschikbaarheid van tevoren heeft opgegeven.

De fietsvrijwilliger neemt vervolgens contact op met de cursist en spreekt een datum af voor een kennismaking en een eerste proefles. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een fiets van Welzijn Bloemendaal. Afhankelijk van de woonplaats van de cursist vindt de proefles plaats in Bloemendaal of Bennebroek.

Na de proefles koopt de cursist een strippenkaart ad €25 voor 10 lessen. Minimaal 1 keer per week wordt er afgesproken voor een fietsles zodat er continuïteit in het volgen van de lessen is. De cursist en de fietsvrijwilliger regelen onderling de afspraken.

Voor het geven van de lessen ontvangt de fietsvrijwilliger van Welzijn Bloemendaal de lesmethode ‘Ik wil fietsen’. Dit bevat een uitgebreide stappenplan van de Fietserbond om iemand te leren fietsen, voorzien van duidelijke uitleg in een filmpje. In de methode is ook verkeersles opgenomen. Ook relevante informatie over wetten en regels, verkeersregels en boetes voor fietsers worden met de cursist besproken.

Als de fietsvrijwilliger denkt dat de cursist klaar is met de lessen, dan kan de fietsvrijwilliger ‘examen’ afnemen en ontvangt de cursist een fietsdiploma van Welzijn Bloemendaal.

Tijdens de lessen kan er gebruik worden gemaakt van een fiets van Welzijn Bloemendaal. Zowel in Noord als in Zuid staat er voor het gemak van op- en afstappen een damesfiets ter beschikking. Deze fiets wordt geleverd uit het weesfietsen-project van de Gemeente.

Indien de cursist (nog) niet over een eigen fiets beschikt, kan er via de coördinator statushouders een aanvraag worden ingediend voor een fiets uit dit weesfietsen-project.