Veerkrachtig & verbindend!

Len Kolman

Even voorstellen: Len Kolman een actieve vrijwilliger

Len Kolman ziet haar leeftijd liever niet vermeld, maar we mogen wel verklappen dat ze al geruime tijd met pensioen is! Met pensioen als wijkverpleegkundige, maar voor Len geen reden om zich niet meer voor anderen in te zetten: ‘Ik wilde graag iets in het verlengde van mijn beroep blijven doen.’ Daarom bezoekt ze voor Welzijn Bloemendaal als vrijwilliger inwoners die de tachtigjarige leeftijd hebben bereikt.
Alles aan Len Kolman verraadt dynamiek. Van top tot teen in het Ferrari-rood gekleed, vertoont de Aerdenhoutste ongeveer de zelfde actieradius als het beroemde automerk. Al sinds haar pensioen spant de voormalige verpleegkundige zich in voor de medemens. Jarenlang ondersteunde zij als buddy aidspatiënten. En dat in een tijd dat aids nog niet zo goed bespreekbaar en behandelbaar was.

 

Door advertentie bij Welzijn Bloemendaal
Bij een hospice in Haarlem begeleidde ze op eveneens op vrijwillige basis mensen in de laatste dagen en uren van hun leven. Len vertelt met blijheid hoeveel vreugde ze een terminale bewoner bezorgde door nog één keer haring met hem te gaan halen bij de viskraam om de hoek.

Zo’n zes à zeven jaar geleden kreeg ze Welzijn Bloemendaal in het vizier. ‘Mijn oog viel op een advertentie waarin ze vrijwilligers vroegen om ouderen te bezoeken. Bezoekjes aan huis, gesprekken; allemaal dingen waar ik ervaring mee had.’ Len zette zich met veel plezier voor het project in, maar nadat het was afgerond, vielen haar activiteiten voor Welzijn Bloemendaal stil.

Iedereen is anders!
Echter: het was niet ‘uit het oog, uit het hart’! Want twee of drie jaar geleden benaderde Welzijn Bloemendaal haar opnieuw. Of ze zin had in een vergelijkbaar project.  Len hapte meteen toe en gaat sindsdien drie à vier keer per maand op huisbezoek bij een 80-jarige, meestal in Aerdenhout: ‘Je geeft de mensen goede informatie en verwijst ze indien nodig door.’ Plezierig vindt ze haar werk ook: ‘Het is leuk om contact te hebben met zoveel verschillende mensen. De een vertelt graag over vroeger, de ander klaagt vooral; iedereen is anders! En het leuke is: ik kom de mensen hier op straat tegen en dan herkennen ze mij.’
Volop actief met hobby’s
De wereld van Len Kolman beperkt zich niet tot Welzijn Bloemendaal, maar bruist van de activiteiten. Zo wandelt ze graag. Eén keer per week ongeveer 20 kilometer met een groep en drie keer per week met de hond van Zandvoort over het strand naar Langevelderslag of zelfs Noordwijk. Natuurlijk speelt ze als rechtgeaarde Aerdenhoutse bridge en ook is ze lid van twee leesclubs. En creatief is Len ook: ze maakt sieraden en doet aan bloemschikken. Die laatste liefhebberij blijft bepaald niet verborgen voor de bezoeker aan haar sfeervolle woning en tuin.