Veerkrachtig & verbindend!

Vrijwilliger aan het woord: Neels Verduyn

Op een goede dag in 1989 ging Neels Verduyn in Bennebroek als vrijwilliger aan de slag bij het Gecoördineerd Ouderenwerk (GOW), een voorloper van Welzijn Bloemendaal. In dat zelfde jaar was Ruud Lubbers nog minister-president van Nederland, leidde George Bush sr. de Verenigde Staten en had Michail Gorbatsjov de touwtjes in de Sovjet-Unie ogenschijnlijk stevig in handen. Nu, 26 jaar later, zijn deze toppolitici van weleer in de luwte verdwenen en bestaat de Sovjet-Unie al ruim twintig jaar niet meer. Wie zich niet in de coulissen heeft teruggetrokken is Neels Verduyn. inmiddels 84 jaar oud. Nog steeds kan onze organisatie op haar enthousiaste inzet rekenen! Op onze nieuwjaarsbijeenkomst huldigden wij de energieke Bennebroekse vanwege haar 25-jarig jubileum.

Het begon allemaal met een artikel in een huis-aan-huis krant, Neels’ oog viel op een advertentie waarmee het Gecoördineerd Ouderenwerk (GOW) chauffeurs voor een vervoersproject probeerde te strikken. De Bennebroekse hapte meteen toe en nam niet veel later plaats achter het stuur: “Zij zochten vrijwilligers om ouderen te rijden. Ouderen die geen gebruik konden maken van het openbaar vervoer en het zich financieel niet konden veroorloven met de taxi te reizen. Wij reden onze passagiers vooral in Bennebroek en omgeving.”

Gepassioneerd hoofdleidster in het kleuteronderwijs
Neels Verduyn herinnert het zich allemaal nog als de dag van gisteren. Trots tovert ze een krantenartikel te voorschijn uit die prille begintijd. Betaald werk verrichtte ze toen al 10 jaar niet meer. Na haar huwelijk in 1979 zette ze een punt achter een lange loopbaan als hoofdleidster in het kleuteronderwijs. Een loopbaan die in 1946, direct na de oorlog, in haar geboorteplaats Zwammerdam, begon. Het was een beroepskeuze uit passie, licht Neels toe: “Mijn ouders zagen er niets in omdat het niet verdiende; het kleuteronderwijs kreeg pas in 1956 subsidie. Maar ik heb nooit een moment spijt gehad van mijn keuze. Ik heb er zo van genoten!”

Cupido dient zich aan
Haar werk voerde Neels Verduyn na Zwammerdam eerst naar Noordwijk en vervolgens naar het naburige Rijnsburg. Na deze laatste werkverhuizing bleef ze in Noordwijk wonen waar haar een aangename verrassing wachtte. Een oud-klasgenoot uit Zwammerdam, enkele jaren eerder weduwnaar geworden, verbleef voor een cursus in de badplaats en wist dat Neels van Leeuwen -haar meisjesnaam- daar woonde en zocht haar op. Het kwartje of beter gezegd het geluksdubbeltje viel onmiddellijk. Ze trouwden in 1979 en vormen anno 2015 nog steeds een hecht koppel.

Op naar Bennebroek, op naar het vrijwilligerswerk
Met haar kersverse echtgenoot vestigde Neels zich in Bennebroek, waar ze zich al snel op het vrijwilligerswerk stortte: ‘Ik had er genoeg tijd voor, vertelt ze. Ik ben Ouderling en bestuurslid Vorming en Toerusting en Contactdame voor de Protestantse Kerk in Bennebroek geweest. Ook was ik presidente van de Nederlandse Christen Vrouwen Bond. Vanaf 1989 spant de Bennebroekse zich in voor Welzijn Bloemendaal en zijn voorlopers Tot 2001 reed ze ouderen, maar toen gooide een herseninfarct roet in het eten. Ze krabbelde weliswaar kranig op, maar gaf het rijden er toch aan: “Erg jammer, want het gaf veel voldoening en waardering. Zo was er een mevrouw met wie ik iedere keer hetzelfde kleine ritje maakte. Op een keer complimenteerde ze met ‘Wat knap dat u altijd maar weer de weg weet’. Dat vond ik leuk! Je bouwde echt relaties op: je bracht de mensen naar de open eettafel, het ziekenhuis, de dagopvang of therapie. Ook betekende je wat voor de mantelzorgers. Zo herinner ik me een vrouw die zo blij was dat ze een dagje stad kon doen als ik haar dementerende man zover kreeg om met de auto naar de opvang te gaan.”

Een andere koers
“Sinds mijn herstel bezoek ik ouderen. Lange tijd kwam ik elke 14 dagen op een vaste middag bij een mevrouw. Zij woonde op een flat en kon de trap niet meer op of af. Nu bezoek ik een echtpaar. Dat is mijn vierde adres sinds ik hiermee ben begonnen. Het is leuk werk waar ik veel plezier aan beleef. De mensen zijn blij als je komt. Je praat wat, je drinkt een kopje thee. Het is heel fijn en dankbaar om te doen.”

Buiten haar activiteiten voor Welzijn Bloemendaal zit Neels Verduyn zeker niet stil. Zo borduurt ze kaarten, houdt ze van wandelen en puzzelen, is ze lid van een leesclub, toert ze met haar man met de caravan door Nederland en geniet ze van de kleinkinderen.

Interview door vrijwilliger Bert Kuijpers