Spring naar content

In gesprek met

BEZOEKERS VAN DE KOFFIE-OCHTEND BLOEMENDAAL

Sinds september komen dorpsgenoten op vrijdagochtend bij elkaar in de ruimte van Welzijn Bloemendaal en praten elkaar bij onder het genot van een kopje koffie.  Als ik binnenkom voor een interview met Christine gaat het gesprek over frauduleuze sms-jes ‘Pap, ik heb een nieuwe telefoon en heb dringend geld nodig’.

Christine is vrijwilliger bij Welzijn Bloemendaal en een van de initiatiefnemers van deze bijeenkomst. Ze nodigt me uit om met de hele groep in gesprek te gaan.

De bezoekers, bijna allemaal oudere dames uit Bloemendaal, maken zich zorgen over hun (on)veiligheid. Inbrekers worden steeds geraffineerder. Er is behoefte aan voorlichting gericht op waar je op moet letten, niet op wat je moet doen. ‘Iedereen weet dat je je deur dicht moet houden en toch gebeurt het’, geeft een van hen aan. Ze willen ook weten hoe je je online beter kunt weren tegen nieuwe trucjes. ‘En na een voorlichting ruimte om onderling tips uit te wisselen’.

Een aandachtspunt vinden de bezoekers de stoepen die lastiger te belopen zijn met rolstoel en rollator. ‘Herfstbladeren en winkelborden maken dat je er amper kunt lopen. Het zou fijn zijn als winkeliers hun eigen stoep weer schoonvegen’. Uiteraard is er begrip voor de grote blokken die er voor de veiligheid van de juwelier staan.

Ook de parkeerplekken zijn met het huidige formaat auto’s te smal. ‘Auto’s gaan met de wielen op de stoep staan. Als wandelaar, zeker met een rollator, kun je er dan niet langs’.

De bezoekers zijn tevreden over het grote aanbod aan activiteiten in Bloemendaal. Toch missen ze een lokale bridge groep, een leesclub alias boekbespreking en een bak-club. ‘In Tinholt kun je ook bridgen’, meldt een van de bezoekers. Dat blijkt te ver weg waardoor er weer vervoer geregeld moet worden. Naar een ruimte in omgeving Welzijn Bloemendaal en de Bibliotheek kunnen de bezoekers zelf komen.

Op een vrijdagmiddag samen cake en koekjes bakken vinden de bezoekers ook erg gezellig. ‘Dan heb je in het weekend tenminste wat lekkers’, wordt er gegrapt.

Als laatste merkt een bezoeker op; ‘Geen nieuwe huizen bouwen, maar appartementen in de eigen dorpskern! Dan kan ik verhuizen en komt mijn woning vrij’.  

En winkels die gemist worden? ‘Jazeker. Een Blokker en een schoenenzaak waar je live naartoe kunt gaan. Maar die hebben het hier niet gered. Misschien zou zich in Bloemendaal zo een combi-winkel kunnen vestigen waar allerlei winkeltjes zijn gevestigd in een grote winkel’?

De bezoekers hebben geen LinkedIn. Ik beloof hen dat ik alle signalen zal doorgeven aan mijn netwerkpartners en een terugkoppeling zal doen aan Christine.

In Bloemendaal staat de koffie elke twee weken (even weken) op vrijdag van 10:30 tot 12:00 uur klaar op locatie aan de Bloemendaalseweg 125 in Bloemendaal. De eerstvolgende is 15 december. Check voor de andere dorpskernen de website van Welzijn Bloemendaal.

Op de foto: Bezoekers van de koffie-ochtend in Bloemendaal.